Om je DX kansen te vergroten zijn er veel mogelijkheden.Echter alleen een eindtrap en een ontvangstversterker achter je set plaatsen bied geen soelaas.Zonder condities kan je al aardige afstanden werken mits je antenne en apparatuur optimaal worden benut.Hiermee vergroot je gelijk je DX kansen voor als er wel condities zijn.Je moet natuurlijk wel weten wanneer er condities zijn want ze zijn er veel vaker niet dan wel.Meestal zijn ze er als jij er net niet bent.
Ik heb hieronder mijn ervaringen uiteen gezet op aflopende graad van belangrijkheid (deze ervaringen zijn grotendeels tot stand gekomen door de lessen HiHi van een zeer ervaren vhf/uhf DXer PA3CNX … tnx Peter).

A) Antenne type en hoogte versus omgeving.

Hoe langer hoe beter. Maar niet altijd is de langste antenne de beste. Het is belangrijk dat de antenne door de fabrikant/bouwer is geoptimaliseerd door een Yagi-Optimiser programma. Dit kan ongeveer 1.5db opleveren. Ook het aantal elementen is niet zo belangrijk. De kenners en echte DXers gebruiken over het algemeen M2 antennes die in verhouding tot hun lengte zeer weinig elementen hebben. Een M2 van 10.1 mtr lang heeft slechts 17 elementen terwijl een 16 elements Tonna slechts 6.5mtr lang is. De versterking van de M2 is vele malen hoger! Je hoort wel eens dat die lange antennes een veel te kleine openingshoek hebben en dat je daardoor stations/dx misloopt. Ik ben het daar geheel niet mee eens. Ga maar eens op visite bij een amateur met een lange antenne en probeer het maar eens uit. De hoogte is ook niet zo belangrijk. Wel voor inlandse, maar niet voor de buitenlandse DX. Wel is het heel belangrijk dat de antenne vrijuit kan afstralen. Als de gebouwen in jouw buurt bv 9 meter hoog zijn dan is het raadzaam om je antenne tussen de 13 en 18 meter hoog te plaatsen.

B) Ontvanger gevoeligheid en filters.

Een goede gevoeligheid is ook wel aan te raden. Althans alles moet een beetje in verhouding staan. Toen ik de 15el antenne nog had en slechts 25 watt gebruikte had ik vaker dat er stations terug kwamen die ik net niet kon verstaan dan andersom. Meer vermogen had ik dus echt niet nodig maar wel ontvangst. Ik heb toen diverse radio’s geprobeerd, 847, 746, 275, 821, 790 etc. Ik heb zelfs radio’s onderling vergeleken. De conclusie was dat je nauwelijks kan zeggen dat de ene echt veel beter is dan de andere. Wel is de ene radio iets beter afgeregeld dan de ander. Dus je moet naar net de goede te pakken hebben of opnieuw afregelen. Hierna ben ik met de middenfrequent filters aan het experimenteren gegaan. Dit scheelde soms behoorlijk. Omdat dit alles net niet bevredigend was heb ik een pre-amplifier aangeschaft. Nou dit scheelde inderdaad net het stukje dat ik miste. Ik heb wel een van de allerbeste gekocht en natuurlijk in de mast gemonteerd met goede connectoren etc. Het is wel kostbaar maar de moeite waard. Uiteindelijk heb ik toch ook maar besloten om over te stappen naar een M2 antenne die bijna 4mtr langer was dan de huidige. Ik kan nu praktisch continue drie verre bakens ontvangen die ik daarvoor met pijn en moeite soms ontving. Deze antenne geeft praktisch 2db meer.

C) Condities, Tropo, Sporadisch E en Aurora.

Om echt goede DX te maken ben je afhankelijk van condities. Sommige vinden dat condities op de eerste plaats komen van belangrijkheid. Neem maar van mij aan dat als je station niet in optimale toestand is je minder kans op succes heb als degene die het wel voor elkaar hebben. Niets is zo frustrerend als je je qso niet kan afmaken omdat zij jou, of jij hun, niet kan ontvangen, door welke oorzaak dan ook! Natuurlijk heeft een amateur die 4 gestekte long yagi’s meer kans maar vergis je niet het kan heel sporadisch en lokaal zijn. Je hebt een aantal condities waarmee je verre verbindingen kan maken. Tropo rond 1000km, Sporadisch E rond 1800km, Aurora van 50 tot veel. Om te weten waar, of nog liever wanneer en zo ver mogelijk van te voren, is er nu een bepaalde conditie? Je kan je bv aanmelden bij een SMS server. Deze server zend een sms naar je gsm als deze op dx-clusters veel meldingen van bepaalde condities waarneemt. Maar ja je bent dan misschien verwegistan etc. Vooral met Aurora en helemaal met Sporadisch E ben je dan te laat. Voor Aurora zijn veel internetsites te vinden die voorspellen en of live een weergave geven van de huidige situatie. ES kan je niet voorspellen maar alleen op hopen. Als je de dx clusters in de gaten hou en je komt meldingen tegen met MUF etc dan moet je gaan opletten. Als er ES verbindingen gemaakt worden melden ze dat op een dx-cluster (pd2db-ra1xxx 59es) Let op, het is er opeens, en zo weer weg! Het is dan GIGA druk en een grote nerveuze bende! Prachtig gewoon! Roep alleen je call als hij qrz roept.

Als hij je call roept geef dan alleen rapport & locator verder niet! Het beste is dat je van te voren zijn call en locator heb. Dit bespaart je veel ergernis voor jezelf en andere. Tropo is daartegen goed te voorspellen en veel relaxter. Alleen al door te kijken naar het weer. Als het mooi weer is, hetzij heel koud of heel warm, kan er een flink tropo gebied ontstaan. Dit gaat meestal gepaard met een hoog drukgebied (1035hpa).

Meestal zit er wel wat tropo in de lucht. Je maakt best vaak mee dat er totaal geen tropo voorspellingen zijn en het tevens geen uitzonderlijk mooi weer is maar dat je wel opeens een paar amateurs goed hoort en werkt op 700 km afstand. Dit is ook een tropo-achtige verbinding. Natuurlijk is dit hartstikke leuk en kan je zelfs zomaar een pile-up hebben met amateurs in één locatorvak ver weg! Dit is niet te voorspellen maar bereik je alleen door vaak te roepen. Kijk wel op de radar van de weersite. Als het stortregent in het oosten en het is in het zuiden droog richt dan naar het zuiden!

D) Interactieve hulpmiddelen, dx-clusters en weer, tropo en aurora voorspellingen.Praktisch gezien ben ik meer aan het internetten om eventuele condities tijdig te voorzien. Zo kan ik eventueel mijn agenda tijdig wijzigen. Tja je zou maar iets mislopen. Een voorbeeldje: als er geen condities op komst zijn ga ik meestal rond 20:00 even de shack in en zet de set aan op 300. Vervolgens de pc verbinden aan internet en kijk op het dx-cluster. Ik bekijk de meldingen en je ziet gelijk of er wat was of is. Als er niets is dan kijk ik op de tropo site. Je kan daar drie dagen vooruit kijken. Als er niets is dan switch ik naar de weersite met name de drukgebieden en radar. Je kan dan zien of wat op komst is en waar de regenbuien zijn en naar toe gaan. De tropo site loopt vrijwel achter de drukgebieden aan! In de tussentijd hoorde je misschien al wat. Zoniet dan gewoon een aantal CQtjes in diverse richtingen (je weet maar nooit)…..

Door marcus PD2DB.