Nieuws

Geminiden: veel vallende sterren vanavond

geminides-header

Vanavond en in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december vindt het hoogtepunt van de Geminiden-meteorenzwerm plaats. Bij een onbewolkte lucht zijn zeker tientallen vallende sterren zichtbaar.

Naast de Perseiden in de maand augustus zijn de Geminiden een populaire meteorenregen die uitstekend waarneembaar is op het Noordelijk halfrond. Dit jaar kun je gemiddeld 50 of meer vallende sterren per uur verwachten tijdens de piek. De Geminiden staan bekend om zijn felle lichtbollen.

De sterren lijken vanuit het sterrenbeeld Tweelingen te vallen, dit sterrenbeeld staat ten westen in de hemel op een hoogte van circa 50 graden. Astronomie website Hemel.Waarnemen.com heeft een handige afbeelding gemaakt met alle sterrenbeelden die je in westelijke richting kunt zien.Geminiden_2014

Weersvoorspelling

Om de sterrenregen goed te kunnen zien is naast een donkere omgeving ook een onbewolkte hemel zeer belangrijk. Volgens de laatste voorspelling van het KNMI gaat het in de loop van de avond opklaren. Kortom gunstige condities om een of meerdere vallende sterren te zien!

Zendamateurs

Voor radio zendamateurs is dit een ideale periode om te meteor-scatteren. Hierbij worden radiosignalen vanaf de grond verstuurd die vervolgens tegen een meteoriet terug afbuigen naar het aardoppervlak. Zo kan een zendamateur een radioverbinding maken met een verafgelegen station die hij normaal gesproken niet hoort. WSJT is hiervoor een veelgebruikte mode, maar het kan ook door middel van een spraakverbinding.

Afbeelding: jeffsmallwood Bron: Hemel.Waarnemen.com

Misschien ook interessant
Nieuws

Perseïden maximum dit jaar in het weekend van 12 augustus

Nieuws

Komende week (hopelijk) weer veel vallende sterren te zien

Uit de bladen

zenit mei 2015

Nieuws

Leoniden op komst .