Nieuws

ITU amateur station viert 60 jaar on air

Het 60 jaar oude amateurstation bevindt zich in het hoofdkwartier van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) en opereert onder de roepnaam 4U1ITU. Het begon met uitzenden op 10 juni 1962 en werd de volgende maand officieel ingehuldigd door de toenmalige secretaris-generaal van de VN en de secretaris-generaal van de ITU Gerald Gross – zelf een “ham” radioliefhebber die bekend stond onder zijn persoonlijke roepnaam W3GG.

4U1ITU’s eerste contact, of “QSO” in ham radio jargon, werd gemaakt met een Duits station genaamd DL4VK. Verdere QSO’s volgden, wat opliep tot meer dan 1.300 contacten wereldwijd in de eerste 24 uur. In de zes decennia die sindsdien zijn verstreken, heeft het radiostation van de ITU meer dan een miljoen contacten gemaakt van morsecode (CW), spraak (SSB) en digitale operationele modi, gebaseerd op meer dan 20.000 tweeweg-QSO’s met radioamateurs over de hele wereld.

Nu het Varembé-gebouw van de ITU aan vervanging toe is, bereidt 4U1ITU zich voor op toekomstige uitzendingen vanuit een nieuw ITU-hoofdkwartier.

De ITU hoopt dat het station nog vele decennia zal blijven bestaan en de jeugd zal inspireren, radio-enthousiastelingen wereldwijd zal helpen verenigen en het werk van de ITU zal versterken om de meest afgelegen plaatsen op aarde met elkaar te verbinden.

Bron & Foto: ITU

Misschien ook interessant
Nieuws

World Radio Day 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *