Hoe gaat een contest in zijn werk en wat komt er allemaal kijken bij het meedoen in clubverband. Een verslag van de afgelopen PACC contest bij Scouting club van Prinsenbeek door Frank PF1SCT!
De SPARC is een radioscouting club, ook wel een interesse stam genoemd. Ze zijn onderdeel van de Thomas More scoutinggroep in Prinsenbeek, zij bestaan dit jaar 85 jaar. SPARC staat voor Scouting Prinsenbeek Amateur Radio Club en zij bestaan 30 jaar.
Tijdens de JOTA-JOTI maakte ik kennis met Edwin PE5ENJ, Rayon Jota Joti Adviseur rayon K tijdens de Jota-Joti. Omdat mijn scoutinggroep vorig jaar zijn jubileum had en we daar ook radio activiteiten omheen hadden georganiseerd, was er over en weer regelmatig contact. Ik ben de mogelijkheden aan het verkennen om in de toekomst een Radioscouting club op te richten in Tilburg en om wat meer ideeën op te doen vroeg ik aan Edwin of ik in Prinsenbeek een keer mee kon kijken en luisteren. Hij gaf aan dat de SPARC mee deed aan de PACC en we waren van harte welkom.
Daar had ik wel oren naar en samen met nieuwbakken radioamateur PD4ME reisde ik zaterdag 11 februari af naar Prinsenbeek. In de auto lagen naast spullen om te overnachten, een paar draadantennes en ook nog wat spullen die me handig leken. Tja en dat ligt de stationwagen toch al snel weer vol. Eenmaal aangekomen in Prinsenbeek was de eerste vraag of ik een N-N tussenconnector bij me had… nee, dus… volgende keer dus nog meer mee nemen HI.
De shack was al grotendeels ingericht. Ik werd gevraagd mijn G5RV voor 10m t/m 80m op te hangen en met een handige telescoopmast en wat snoeiwerk aan de bomen was dat snel geregeld. Rond 13.00 snel een worstenbroodje met koffie en aan de slag. De PACC was begonnen.
We deden mee in de categorie met meerdere operators die 1 station bedienen, zowel in SSB als CW. De transceiver voor dit station was een prachtige Yaesu FTdx5000 met een flinke eindtrap er achter. Een genot om mee te werken. Je kunt met dergelijke evenementen mooi ervaring op doen met allerlei radio’s en antennes, en de eigenaar kan je er meteen uitleg over geven.
Je mocht in onze deelname categorie met een ander station zogenaamde multipliers jagen, dat was een beetje ingewikkeld en het voegde ons inziens weinig toe. Het zorgde wel voor problemen met de software N1MM, dat heeft ons tijd en daarmee qso’s ‘gekost’. We hebben daarna een tweede station ingeschreven als low power SSB, daar hebben we een Icom IC7300 voor ingezet. Deze werkte alleen met de G5RV en kon ook alle banden aan van 10m t/m 160m, die laatste in mindere mate.
Tenslotte stond er nog een VHF station om wat verbindingen te maken in de omgeving. Daar stond een Yaesu FT-897. Ik had daar ook nog nooit mee gewerkt, dus dat was een mooie gelegenheid. Ik heb er een paar verbindingen op kunnen maken in de regio Breda en richting Tilburg. Daar waren ook de special calls PA85TP en PA30SPARC voor actief. Zoals gebruikelijk weinig VHF/UHF activiteit, maar het was ook PACC dus dat zal zeker een rol gespeeld hebben.
Het hoofdstation met de Ftdx5000 maakte gebruik van een verticale antenne, resonant op 40m en 15m. Met een stuk draad was deze te verlengen naar 80m (inverted L). Deze zelfbouw antenne van Jeoffrey PH2L werkte prima. Hij had zelf een load gemaakt voor 160m, met 3d geprinte onderdelen. De antenne was vooraf grotendeels getest maar 80m en 160m waren een verrassing. Het werkt echter uit de kunst.
We hebben mooie verbindingen gemaakt op 80m in SSB, Curaçao vond ik zelf nog wel de mooiste verbinding. Maar ook op 160m ging het best lekker ondanks dat we veel ruis hadden. Naast de vertical werkten we nog via een endfed en een G5RV. Dat ging allemaal naar tevredenheid.
We zijn zaterdag op zondag tot 04.15 in de lucht geweest en toen viel er weinig meer te werken en heb ik toch maar even mijn slaapzak opgezocht. Rond halfzeven hoorde ik dat er al weer gewerkt werd en om 08.00 werd ik door de geur van koffie en eieren met spek, echt mijn bed uitgelokt. We wisten uiteindelijk 750 verbindingen in de log van het hoofdstation te zetten en circa 250 verbindingen voor het low power station. De uiteindelijke uitslag zal nog even op zich laten wachten maar het resultaat van vorig jaar is ruimschoot met circa 300 verbindingen meer overtroffen.
We werden in Prinsenbeek hartelijk ontvangen en hebben heel veel plezier gehad. Er was goed gezorgd voor een natje en een droogje. Mooie bijvangst was een bestuurslid Linda van de Thomas More groep die net begonnen was met de opleiding. PD4ME had zijn vergunning net een paar dagen binnen en kon al meteen een amateur (YL) in opleiding aansporen en tips meegeven over trainingsprogramma’s, zoals de DLZA.
De SPARC heeft nog meer plannen voor dit jaar en hebben ook en award programma voor hun special calls, kijk daar voor op de QRZ pagina van PI9TP, PA85TP of PA30SPARC.
Mijn hartelijke dank voor dit gezellige PACC weekend aan mijn mede amateurs Jeoffrey PH2L, Wim PA0VAM, Edwin PE5ENJ en Gerard PD4ME.
73s Frank PF1SCT