Nieuws

Wereld Amateur Radio Dag 2019 op 18 april

Op 18 april 1925 werd in Parijs de International Amateur Radio Union, kortweg IARU, opgericht. Dit jaar viert de IARU haar 94e verjaardag. 18 april is daarom ook uitgeroepen tot Wereld Amateur Radio Dag.

Experimenterende radioamateurs waren een van de eersten die ontdekten dat de korte golf wereldwijde propagatie mogelijk maakte. Dat bleef niet onopgemerkt en al gauw kwamen de experimenten en de hobby in gevaar. Daarom besloten de pioniers van het zendamateurisme de IARU op te richten om radioamateurs wereldwijd te ondersteunen.

Twee jaar later in 1927 werden de banden toegewezen aan radioamateurs die we tot op de dag van vandaag gebruiken, 160, 80, 40, 20 en 10 meter. Vandaag de dag telt de hobby wereldwijd meer dan 3 miljoen gelicenseerde en gemachtigde radioamateurs.  

Op de Wereld Amateur Radio Day zijn natuurlijk ook tal van activiteiten. Zo worden in Denemarken de callsigns 5P0WARD en 5P0WHD in de lucht gebracht. Achter deze roepletters zitten meerdere operators en er kan een award verdiend worden. Ook de callsign W2W zal on-air zijn waarmee een speciale QSL kaart bemachtigd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *