Nieuws

YOTA maand noteert wereldwijd ruim 83.000 radioverbindingen

Afgelopen december waren zeker 44 stations actief met een YOTA suffix. Doel van deze stations is om radiozendamateurisme onder de aandacht te brengen van de jeugd. Tegelijkertijd geeft het kinderen en jongeren de mogelijkheid om met elkaar een radioverbinding te hebben.

De meeste verbindingen werden gelogd in regio 1 van de IARU met het station II5YOTA als koploper. Dat station noteerde 8387 verbindingen. Het evenement liep de gehele maand december maar de meeste verbindingen werden gemaakt op 28 december 2018. Onder de 44 deelnemende stations was ook PA6YOTA actief, het Nederlandse station noteerde 959 verbindingen.

Gergana Ruseva, LZ1ZYL, zelf jonge zendamateur en jeugdcoördinator bij de IARU schrijft over het evenement: “We are happy to host an event which brings young people – licensed HAM radio operators and youngster who are new to the hobby and are making their first QSOs alike, and inspires them to be more active on the bands and shows them there are many people listening on the other side.”.

Ook in 2019 kunnen we het evenement weer in december verwachten. Door het werken van de verschillende deelnemende stations valt een award te verdienen. De organisatie hoopt dat ook de komende editie weer een succes zal worden.

Foto: Ham-YOTA.