Afgelopen zaterdag werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Zendamateurs verzorgen communicatie met familie en vrienden in de getroffen gebieden.
Aardbeving Nepal
Op zaterdag 25 april werd Nepal getroffen door de zwaarste aardbeving in 80 jaar. De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Door de beving zijn al zeker 5.500 mensen om het leven gekomen en zijn minstens 10.000 gewond geraakt. Sommige getroffen dorpen zijn volledig verwoest. Direct na een dergelijke ramp speelt communicatie een cruciale rol, maar wat als de moderne communicatiemiddelen stoppen met functioneren.
Zendamateurs belangrijke schakel
Met het wegvallen van mobiele telefonie netwerken raken tien-duizenden mensen geïsoleerd van de buitenwereld. Zendamateurs zijn met het wegvallen van deze “moderne” communicatie een belangrijke schakel gebleken. Diverse radio amateurs uit India zijn vrijwillig vertrokken naar Nepal om daar te assisteren bij het opzetten van communicatieposten en het verspreiden van informatie.
Technologie-website ArsTechnica interviewde Jim Linton (VK3PC) voorzitter van het IARU Regio 3 Rampencommunicatie comité. Hij laat weten dat hij dagelijks contact heeft met Jayu Bhide (VU2JAU) die coördinator is bij rampencommunicatie in India. Bhide heeft op zijn beurt regelmatig contact met mensen in de zwaarst getroffen regio’s. Het team van zendamateurs is belangrijk voor het doorgeven van informatie aan familie en vrienden buiten Nepal.
Voor de noodcommunicatie worden enkele frequenties op de 20-meter band gebruikt. Op 14.205 MHz en 14.215 MHz zijn de berichten vanuit Nepal te ontvangen.