Uit de bladen

De Kunstmaan september 2018

De Kunstmaan is het blad voor de radiozendamateur die interesse heeft in alles wat met satellieten te maken heeft van ontvangst tot decoderen. In deze september uitgave vinden we na het woord van de voorzitter een verhaal over de ontvangst van weersatellieten in Vietnam door Fred van den Bosch.

Hoe werkt de VCO van een decoder, een (A)HRPT-decoder moet op verschillende bit-snelheden kunnen synchroniseren. Hoe krijg je met behulp van een VCXO een zo stabiel en betrouwbaar signaal, Rob Alblas beschrijft gedetailleerd de uitdagingen die hij is tegengekomen.

Over VCXO’s vinden we verder in de Kunstmaan een stuk over hoe drie verschillende van deze VCXO’s getest worden. Verder vinden we een stuk over hoe je errors in ontvangen data kunt corrigeren zodat je fouten uit ontvangen afbeeldingen kunt halen.

Job de Haas beschrijft hoe een spectrumanalyzer uitgebreid kan worden naar 7 tot 10Ghz met behulp van een converter. In het blad zijn schematische tekeningen te vinden. Op de laatste pagina’s van deze uitgave een woord van de bibliothecaris, verslag van de ledenvergadering gehouden op 8 september 2018 en een overzicht van de actuele satellietstatus.

De werkgroep Kunstmanen is ook op de dag van de RadioAmateur te vinden op 3 november in Zwolle. Meer informatie over de Werkgroep Kunstmanen vind je op Kunstmanen.net.

Misschien ook interessant
Uit de bladen

De Kunstmaan juni 2021

Uit de bladen

De Kunstmaan maart 2021

Uit de bladen

De Kunstmaan december 2020

Uit de bladen

De Kunstmaan september 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *