Uit de bladen

DKARS maart 2015

De bouw van HAMNET Nederland.

Er wordt momenteel druk gewerkt aan de uitrol van HAMNET in Nederland. HAMNET is een breedband netwerk voor zendamateurs. Het is wellicht te vergelijken met het packet radio netwerk, alleen dan met aanzienlijk hogere snelheden. Inmiddels zijn de eerste verbindingen gebouwd op de 5 GHz band. Wat is de doelstelling van HAMNET? De initiatiefnemers geven uitleg over de eerste links die gebouwd zijn, welke techniek er gebruikt wordt en hoe zendamateurs zelf kunnen meewerken aan het uitbouwen van HAMNET in Nederland.

DE DK4DDS soldeerpasta dispenser DISPENS-IT.

Soldeerpasta op een SMD printplaat kan middels een sjabloon(zeefdruktechniek) of doormiddel van dispens techniek worden opgebracht. Bij sjabloon drukken wordt een soldeerpasta , bestaande uit een kogelvormig metaal poeder ( korrel grootte 25-45 μm) en pastavormig vloeimiddel, met behulp van een (roestvrijstalen) rakel door de openingen van een speciaal vervaardigd sjabloon voor de te produceren printplaat , exact op de posities geprint waar later de soldeerverbindingen van SMD componenten op de printplaat komen.

Wijziging UP- en DOWN toets van de ICOM R70 ontvanger.

In een vorige DKARS las ik het erg mooie artikel van Ton Timmerman over DX op de middengolf en kortegolf banden.
En om dat aspect van onze hobby mij ook zeer aanspreekt bedacht ik mij dat mijn communicatie ontvanger ook al een tijdje werkloos op mijn bureau staat. Op 6 december 1982 kocht ik de ICOM-R70 voor wel fl. 2000,- (nu zo’n € 900,00) Het is een echt werkpaard en zeker voor die tijd. Door Juul Geleick, PE0GJG.

En nog veel meer artikelen.

Meer Info op www.dkars.nl