Uit de bladen

elektor november/december 2016

In dit nr onder meer:
E-papier.

Het display van de toekomst?
Conventionele displays met achtergrondverlichting stralen licht uit. Elektronisch papier of e-papier reflecteert licht en laat zich lezen zoals inkt op papier. Deze displays heten ook wel EPD, Elektronisch Papier-Display. Ook in direct zonlicht zijn karakters op e-papier nog goed zichtbaar. Bovendien blijft een afbeelding op e-papier zonder voeding in stand; het is dus zeer energiezuinig.
In dit korte artikel gaan we in op de geschiedenis, de werkingsprincipes en de voor- en nadelen van e-papier. Heeft het de toekomst?

Spanningstracker.

Duurmetingen voor de oscilloscoop met Arduino-Shield.
Als je langzaam verlopende signalen van sensors wilt optekenen of bijvoorbeeld de ontladingscurve van een accu, moet je er dan echt naast gaan zitten en elke x seconden of minuten de waarde van het multimeterdisplay overschrijven?
Het kan gelukkig heel wat eleganter en minder zenuwslopend met een Arduino-gebaseerde voorzet voor de oscilloscoop.
Elektor SDR Reloaded (3).

Antennes voor het SDR-shield
De ontvangst in de AM-gebieden en op de korte golf-amateurradiobanden staat of valt met de kwaliteit van de antenne. Het kan heel gemakkelijk zijn: men neme een 30 m lange draad en spanne die op tien meter hoogte tussen twee bomen zo ver mogelijk van het huis. Maar dat is helaas niet overal mogelijk. Daarom zoeken we het beste compromis: een antenne die klein, onopvallend en effectief is.
De ervaring toont aan, dat het daarbij niet alleen aankomt op een zo krachtig mogelijk signaal, maar veel meer op een zo groot mogelijke storingsafstand.
en nog veel meer info en artikelen, meer info op https://www.elektormagazine.nl/magazine