Nieuws

13cm band krijgt mogelijk extra primaire gebruiker

De 13cm band krijgt er mogelijk een primaire gebruiker bij en dat kan gevolgen hebben voor zendamateurs. Deze band is populair onder ATV’ers en wordt ook gebruikt voor EME communicatie.

Secundaire gebruiker

Als zendamateur op de 13 centimeter band ben je een secundaire gebruiker, dit houdt in dat wanneer een primaire gebruiker het frequentiegebied wil gebruiken deze voorrang krijgen. Het Agentschap Telecom publiceert regelmatig zendverboden op haar website in deze band.

In een online raadpleging voor de wijziging van het Nationaal frequentieplan is een nieuwe primaire gebruiker opgenomen. Minister van Economische zaken, Henk Kamp wil professionele drones toestaan gebruik te maken van de 13cm band die loopt van 2300 tot 2495 MHz. Deze nieuwe gebruikers moeten zich dan wel vooraf registreren en een vergunning aanvragen.

Internetconsultatie

Via het internet was het mogelijk tot 21 augustus 2015 te reageren op de wijziging. In heeft het ministerie 29 reacties ontvangen, die namens de inzenders gepubliceerd mochten worden. Deze reacties zijn niet alleen afkomstig van individuele zendamateurs maar ook van verenigingen en stichtingen.

In een reactie laat de VERON met klem weten dit frequentiegebied niet toegewezen mag worden aan gebruikers van professionele drones. “Het zal naar ons oordeel uiterst moeilijk worden om interferentie, veroorzaakt door een nieuwe en andere soort toepassing in de toch al overvolle 2,4GHz-band te voorkomen.” oordeelt de VERON. Hiermee doelen zij op het feit dat luchtvaartuigen veilig moeten kunnen opereren op een storingsvrije frequentie.

Ook stichting DKARS heeft gereageerd op de consultatie zij laten weten: “Wanneer het risico significant en reëel aanwezig is dat de besturing door andere gebruikers(categorieën) kan worden beïnvloed, is de keuze van een ‘vuilnisbak van de ether’ op zijn zachts gezegd ‘onzorgvuldig’ en mogelijk zelfs vanuit luchtvaartperspectief onveilig. Het standpunt van DKARS is dat de rek uit de 2300 – 2450 MHz-band is verdwenen.”.

Mocht deze nieuwe primaire gebruiker worden toegekend aan de 13cm band dan moeten zendamateurs rekening houden met meer zendverboden en interferentie.

Misschien ook interessant
Uit de bladen

Electron april 2021

Uit de bladen

Electron december 2020

Nieuws

VHF QSO Party in weekend 21 & 22 maart 2020

Uit de bladen

Electron maart 2020