Nieuws

ECBF en RFDX zetten zich in voor behoud CB in Europa

De ECBF en RFDX verenigingen zetten zich in voor het behoud van de CB 11-meter band in Europa. Na een vergadering van het Europees Communicatiebureau (ECO) vorig jaar plaats vond in Vilnius, Litouwen. Tijdens die vergadering werd duidelijk dat CB mogelijk zou verdwijnen.

Citizens Band moet blijven in EU

Tot en met mei, dit jaar, heeft de Europese Radiocommunicatieorganisatie (EAR) de verenigingen op de hoogte gehouden van het verlangen om uitsluitend de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) standaard uit de CB te verwijderen, namelijk EN 301489-13.

De bedoeling was de CB mee te nemen in een andere standaard zoals die aan de TETRA is toegewezen. Zowel de ECBF als de RFDX vereniging zijn van mening dat als de naam CB onder andere diensten zal worden verweven, dit als een verdere stap in het laten verdwijnen van de CB gezien mag worden.
Gerechtvaardigd door de nieuwe Europese radio richtlijn, Richtlijn 2014/53/EU beter bekend als RED richtlijn.
Om deze beslissing te bestrijden heeft de ECB met haar ledenverenigingen een gezamenlijke campagne op Europees niveau opgesteld, dat in de komende weken zou beginnen. Het is tot op heden nog niet nodig om dit op te starten! Niettemin is de ECBF bereid om op elk moment de nodige acties te starten voor de verdediging van de gebruikers van de CB.

In de afgelopen week van 3 tot en met 6 juli werd een reguliere vergadering van de groep EMC-normen, ERM WGEMC, gehouden in het hoofdkantoor van het Europees Instituut voor Telecommunicatienormen (ETSI).
Tijdens de vergadering, die RFDX als volledige lid van ETSI bijgewoond heeft, is besloten om een nieuw onderdeel (NWI) te creëren dat zich toelegt op de aanpassing van de bestaande CB-norm, EN 301489-13, aan de eisen van de nieuwe richtlijn.

Deze NWI (nieuwe richtlijnen voor de CB) wordt geleid door Martijn Verhoef bestuurslid van de Romeo Foxtrot DX Club en vertegenwoordiger van de ECBF in Nederland. De oprichting van deze NWI krijgt de steun van de AER en van andere industriële leden ETSI.

Misschien ook interessant
Nieuws

Whisky Oscar Wereld Omroepers is er voor Nederlandse zendamateurs op 11-meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *