Nieuws

Eerste satelliet QSO tussen Antarctica en Zuid-Amerika gemaakt

Twee Argentijnse zendamateurs hebben een first gemaakt tussen de twee continenten Antarctica en Zuid-Amerika via een satelliet. Dat hebben de Argentijnse Radio Club en de Argentijnse afdeling van AMSAT officieel bevestigd.

First via satelliet

Marcelo Duca (LU1AET) en Federico Mainz (LU5UFM) maakte deze verbinding via de SO-50 amateursatelliet. Om dit voor elkaar te krijgen hebben zij diverse paden van amateursatellieten bestudeerd om zo de beste passage te vinden. Uiteindelijk bleek de SO-50 een geschikte kandidaat, voor Marcelo had de SO-50 satelliet een maximale elevatie van 44 graden. Terwijl op het vaste land voor Federico de maximale elevatie maar 14 graden bedroeg.

Op het afgesproken tijdstip deed Marcelo een oproep vanuit de Carlini Basis op Antarctica en vrijwel direct kwam de QSO tot stand met Federico die zich 2700 kilometer verderop in Argentinië bevond. Naast het uitwisselen van een rapport was het mogelijk om ruim twee minuten een conversatie te voeren. Marcelo gebruikte tijdens de QSO 15 watt aan vermogen en Federico slechts 4 watt.

Bron: LU4AA