Nieuws

HAARP bedankt radioamateurs voor hulp bij laatste experiment met asteroïde

Op 27 december 2022 voerde het High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) zijn laatste experiment uit met het kaatsen van radiosignalen van een asteroïde. Radioamateurs en liefhebbers van radioastronomie werden uitgenodigd om de test te volgen en hun resultaten naar HAARP te sturen voor analyse.

Resultaten van het experiment kunnen helpen bij de verdediging van de aarde tegen grotere asteroïden die aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Radioamateurs en liefhebbers van radioastronomie werden uitgenodigd om de test te volgen en hun resultaten naar HAARP te sturen voor analyse. Hoewel de resultaten van het experiment enkele weken op zich laten wachten werd de hulp zeer op prijs gesteld, zei Jessica Matthews, HAARP Programma Manager.

“Tot nu toe hebben we meer dan 300 ontvangstrapporten ontvangen van radioamateurs en radioastronomen uit zes continenten die de HAARP-transmissie hebben bevestigd.”

Jessica Matthews, HAARP Programma Manager

Dit experiment was de eerste keer dat een asteroïde werd waargenomen bij zulke lage frequenties, en toont de waarde van HAARP als potentieel toekomstig onderzoeksinstrument voor de studie van objecten dicht in de buurt van de aarde. Dat zei Mark Haynes, hoofdonderzoeker van het project en radarsysteemingenieur bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Californië.

De Universiteit van Alaska Fairbanks (UAF) exploiteert HAARP onder een overeenkomst met de luchtmacht, die HAARP ontwikkelde en in eigendom had, maar de onderzoeksinstrumenten in augustus 2015 overdroeg aan UAF.

Foto: Microsoft – Bing Maps
Via: ARRL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *