Nieuws

Indonesische etherpiraten op 7 MHz te horen in Europa

Antenne

Het IARUMS Regio 1 Monitoring Team heeft afgelopen maand geconstateerd dat er weer tal van etherpiraten te horen zijn geweest in Europa. Naast zogeheten Over-the-horizon, kortweg OTH, radarsystemen was er ook gezang en gelach te horen op de amateurbanden.

Veel overtredingen

Op de 40-meter band die begint bij 7MHz waren voornamelijk op 30 december veel Indonesische piratenstations te horen. Tussen 7,000 en 7,040 MHz waren in stappen van 5 KHz stations te horen waarbij werd gelachen, gezongen en gepraat. Ook werden er de afgelopen maand veel radiozenders ontvangen die illegaal een AM uitzending deden.

Naast gepraat en muziek waren er in december opvallend veel radarsystemen actief. Zo werd een Russische radar op 5,35 MHz meerdere dagen ontvangen en waren er veel Chinese OTH-radars actief op zowel 7 als 14 MHz. Ook radiozendamateurs uit Frankrijk worden genoemd in het rapport van het IARUMS Regio 1 Monitoring Team. De Franse radiozendamateurs maakten AM spraakverbindingen op 3,350 MHz. Volgens het bandplan is deze frequentie bedoeld voor het maken van CW verbindingen.

Misschien ook interessant
Nieuws

Russisch-Oekraïnse "Radio-oorlog" duurt voort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *