Nieuws

Russisch-Oekraïnse “Radio-oorlog” duurt voort

In de juni nieuwsbrief van het International Amateur Radio Union Region 1 Monitoring System (IARUMS) staat dat de “Radio-oorlog” tussen Russische en Oekraïnse stations blijft voortduren.

“De Russisch-Oekraïnse radio oorlog blijft in een hoog escalatie niveau aanwezig, ook afgelopen juni.” Zo zei IARUMS Region 1 Coordinator Peter Jost, HB9CET in een statement. “Bijna elke dag hoorden we de enorm hatelijke en provocerende uitzendingen. Afgelopen juni maakten beide partijen gebruik van meer frequenties dan eerder, waardoor ons radiospectrum hard werd geraakt. Het is een grote irritatie en een grote schande!”

Jost laat weten dat het IARU monitoring systeem maar weinig kansen ziet om het radio-conflict te verhelpen. Dat is aan nationale autoriteiten, zo laten hij weten, wel is het belangrijk dat de observaties keer op keer gezamenlijk worden gemeld bij de juiste instanties.

Afgelopen mei werd al bericht over de “radio-oorlog” die voornamelijk plaatsvond op 7055 kHz LSB alsmede op 7050 of 7060 kHz. Naast deze uitzendingen was ook de Russische over-the-horizon radar dagelijks te horen op de 40- en 20-meter band en elders. Ook de Chinese “V” werd waargenomen op 14,246 tot 14,256 kHz.

Misschien ook interessant
Nieuws

Indonesische etherpiraten op 7 MHz te horen in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *