Nieuws

Inhoud 93e amateur overleg bekend; Agentschap Telecom stelt prioriteiten

Overleg

Op de website van de VRZA is het verslag van het 93e amateur overleg gepubliceerd. Hierin is de stand van zaken rondom tal van radioamateur zaken te vinden. Het Agentschap Telecom heeft een flinke stapel werk op haar bureau liggen en is daarom begonnen met het prioriteren van taken.

93e amateur overleg

Op het 93e amateur overleg heeft de voorzitter te kennen gegeven dat de capaciteit voor radioamateur-werkzaamheden beperkt is. Het Agentschap Telecom heeft tijdelijk één man extra in het team geplaatst maar dit zorgt er nog niet voor dat de werkzaamheden minder worden. Zo heeft het AT in het afgelopen jaar ook de betalingen rondom registraties moeten regelen. Het AT is daarom genoodzaakt om taken een prioriteit toe te kennen.

Door het hanteren van prioriteiten dreigt het afhandelen van diverse actiepunten onacceptabel lang te worden zo waarschuwen VRZA en VERON. Het Agentschap Telecom zal de uitbreiding van de 40 meter band voor de Novice registratie op een laag pitje zetten. Wanneer dit punt opgepakt zal worden is niet bekend.

Verenigingen willen huidige 5MHz behouden

De VERON en VRZA hebben aangegeven de 5MHz-band die loopt van 5350 tot 5450 kHz te willen behouden. Hierop geeft het Agentschap Telecom aan dat het uitgaat van een wijziging naar 5351.5 tot 5366.5 kHz. Ook heeft het AT één buitenlandse klacht ontvangen met betrekking tot de huidige allocatie. Er is echter nog geen besluit genomen op dit punt, de verwachting is wel dat dat nog dit jaar zal gebeuren.

Examens ook toetsen op operating practise

De VRZA heeft zich in de rondvraag uitgesproken over het testen van de operating practise tijdens de examens. De VERON heeft hierop gereageerd dat dit recent in de HAREC T/R 61-02 recommandatie is opgenomen. Examens zullen hier op termijn op worden aangepast, zodat ook operating practise een onderdeel wordt van de examinering.

Gedragslijn en overige zaken

In de prioriteiten lijst van het Agentschap Telecom vinden we meerdere malen gedragslijnen terug. Het AT werkt aan het opstellen van een gedragslijn voor alle amateur vergunningen. Ook onderzoekt het AT het maximale zendvermogen voor F-amateurs, de resultaten worden opgenomen in de nieuwe gedragslijn. Wat deze gedragslijn gaat betekenen voor zendamateurs,  naast het mogelijk herzien van zendvermogens, niet helemaal duidelijk. Mogelijk komt het Agentschap Telecom later dit jaar met een concept van deze nieuwe gedragslijn.

Het volledige verslag van het 93e amateur overleg is te lezen in dit PDF-bestand.

Misschien ook interessant
NieuwsRadiomarkten

Radiomarkt VRZA Radiokampweek op 29 april 2023

Uit de bladen

Electron april 2021

Uit de bladen

Electron december 2020

Nieuws

VHF QSO Party in weekend 21 & 22 maart 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *