Nieuws

Noorwegen stopt met FM-radio per 2017, DAB nieuwe standaard

norway-header

Noorwegen is het eerste land ter wereld dat een volledige overstap maakt van het traditionele FM signaal naar het digitale DAB signaal.

Noorwegen over op DAB

Noorwegen start op 11 januari 2017 met het uitschakelen van de eerste FM zenders, het uitschakelen gebeurt gefaseerd beginnend in het noorden van het land. Uiteindelijk zal de volledige overschakeling naar DAB voltooid zijn op 13 december 2017. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en moduleert meerdere zenders in een signaal.

Noorwegen loopt vooruit in het gebruik van DAB, het land is al sinds 1995 bezig met het opzetten van een DAB netwerk. Tegenwoordig luistert 56% van de Nooren dagelijks digitaal. Naast de landelijke zenders zoals NRK zullen ook lokale radiostations overgaan op DAB. Zenders mogen nu nog kiezen of zij gebruik maken van DAB of DAB+, volgens het Noorse Ministerie van Cultuur zullen per 2017 de meeste uitzendingen verricht worden middels de DAB+ techniek.

In Nederland zijn nog geen plannen tot het opheffen van het FM radio signaal, wel zijn commerciële stations per 1 september 2013 gestart met het uitzenden in DAB+.

Bron: Regjeringen.no