PCB’s ontwerpen is niet makkelijk.
Een ordentelijk board zorgt niet alleen dat de schakeling functioneert, maar houdt ook EMC-problemen binnen de perken, biedt testpunten voor assemblage en reparatie, en maakt dat de schakeling netjes in het eindproduct past.
Elke print maakt deel uit van een systeem, en moet daarom minstens zo goed zijn als alle andere delen van dat systeem.
Een printontwerp moet niet de ontwerper maar de eindgebruiker behagen – wie dat ook moge zijn.
FPGA-DSP-Board voor smalbandige SDR.
Volledig programmeerbaar zender/ontvanger-basisboard
We presenteren hier een digitale signaalverwerkingskaart die is opgebouwd rond een FPGA. Dit board biedt alles wat we nodig hebben voor het verwerken van de basisband van smalbandige signalen zoals SSB/CW en AM.
Het lost veel van de problemen en beperkingen op die we tegenkomen in eenvoudige SDR-platforms.
Omdat we er zowel mee kunnen zenden als ontvangen, vormt het een prima basis voor een kortegolf- en/of VHF/UHF/SHF/microgolf-transceiver, ideaal voor wetenschappelijke en professionele toepassingen en voor zendamateurs.
Tektronix dubbelstraals-oscilloscopen 556 en 565.
De 3L-monsters: lijvig, lomp en luid
“O, kijk dat nou, en dan met twee hele kanalen – dat is lachen! Mijn oude scoop haalde op z’n sloffen vier of acht!” Dit is de gebruikelijke reactie van mensen die voor het eerst oog-in-oog staan met de Tektronix type 556 en 565 kathodestraalbuis-(KSB-)oscilloscopen, twee van de grootste, zwaarste en duurste apparaten die elektronici ooit in hun lab hadden – al was het maar als verwarming.
Deze reuzen worden vaak beschouwd als de beste buizen-oscilloscopen van marktleider Tektronix, hoewel ze meer dan een handvol halfgeleiders bevatten en er minstens één Tek-’scoop is die zelfs nog meer weegt.
Digitale filters eenvoudig uitgelegd.
FIR-filters.
Tot nu toe hebben we ons in deze serie LEARN-artikelen bezig gehouden met analoge elektronica.
Nu wordt het tijd om over te stappen naar digitale signaalverwerking. Geen paniek, ik zal u niet overspoelen met onbegrijpelijke wiskundige formules. Mijn methode blijft hetzelfde: ik ga u in begrijpelijke taal uitleggen hoe het werkt en hoe u deze technieken in uw eigen projecten kunt toepassen.
En nog veel meer in artikelen in dit nummer. voor meer info kijk op https://www.elektormagazine.nl/