Uit de bladen

Elektor maart/april 2017

Swiss Pi extensies.

Het Swiss Pi uitbreidingsboard [1] voorziet in een heel aantal nuttige functies voor de populaire Raspberry Pi single-board computer.
In dit tweede vervolg op het Swiss Pi-artikel van september/oktober 2016 gaan we dieper in op een aantal hardware-uitbreidingen die we speciaal voor het Swiss Pi-board ontwikkeld hebben.
Voor elke hardware-uitbreiding hebben we een printje ontworpen waarvan u de Eagle- en gerberbestanden kunt downloaden.

Ruis en gevoeligheid van ontvangers, een introductie.

De laatste jaren wordt er steeds meer reclame gemaakt voor nieuwe draadloze technologieën, waarvan wordt gezegd dat ze zo verbluffend goed zijn dat ze een tien keer groter bereik hebben dan
de concurrentie en tien keer minder energie verbruiken, of datahoeveelheden kunnen verwerken waarmee de tekst van een encyclopedie binnen enkele seconden naar uw smartphone kan worden overgebracht (alsof dat van enig nut zou kunnen zijn).
Het wordt tijd om ons te verdiepen in een paar natuurkundige begrippen die u zullen helpen om echte innovaties te onderscheiden van commerciële overdrijving.

Debuggen en digitale communicatie decoderen met de SmartScope.

De SmartScope van LabNation staat voornamelijk bekend als een oscilloscoop, maar via de AUX-poort aan de achterkant kunt u er acht probes voor digitale signalen op aansluiten.
In dit artikel laten we zien hoe u de SmartScope kunt gebruiken als logic analyzer en hoe u er digitale communicatiestromen mee kunt decoderen.

Loodaccu-activator 0-30V,toont ook batterijkwaliteit.

Al jaren verkoopt een bekende elektronicawinkel een zeer eenvoudige loodaccu activator [1]. Hoewel ik het niet kan bewijzen, gaan mijn loodaccu’s hiermee inderdaad veel langer mee.
Het principe dat deze schakeling gebruikt is eenvoudig. Gedurende 100 µs wordt de accu belast met stroom van ongeveer 100 A. Dit herhaalt zich elke 30 s.
Maar er is meer mogelijk en dat doen we in dit artikel uit de doeken.

En nog veel meer artikelen in dit nummer.

Meer info op https://www.elektormagazine.nl/