Nieuws

Reisverslag van de 71ste HamCation in Orlando

Gerard (PD0PIW), Frans (PC2F) en Gert (PA2LO) bezochten de afgelopen week de HamCation in Orlando. Dit driedaagse evenement is het op één na grootste radio evenement in de Verenigde Staten en werd dit jaar voor de 71ste maal georganiseerd. Alleen de Hamvention in Dayton, Ohio is groter.

Op dinsdag 7 februari bracht British Airways ons vanaf Amsterdam, met een tussenstop in Londen, maar Tampa in Florida. Daar werd de eerst nacht ook overnacht, maar niet voordat er in een lokale gelegenheid nog even wat klassieke Amerikaanse vleesgerechten werden geproefd. Dat reizen een vermoeiende bezigheid is bleek snel toen we terug waren in de hotelkamers. We vielen als een blok in slaap.

De toerist uithangen

De volgende ochtend vertrokken we na het nuttigen van een typisch Amerikaans ontbijt (eieren, spek en veel koffie) richting het onderkomen voor de komende dagen. De route leidde ons langs Clearwater, waar we in onze korte broeken en korte mouwen heerlijk over het strand en de pier konden lopen. Ook stopten we op onze route in de plaats Tarpon Springs. Dit is een plaatsje in griekse stijl dat bekend staat om het duiken naar natuurlijke sponsen. Op de kade, de zogenaamde sponge dock’s, lagen ook nu een ruime hoeveelheid sponzen te wachten om verkocht en verwerkt te worden. Na deze tussenstop zijn we doorgereden richting onze eindbestemming in Crystal River. Met een tussenstop voor het doen van wat boodschappen en het nuttigen van een sappige steak kwamen we daar in de middag aan.

Integreren met de lokale bevolking begint met een goed hoofddeksel.

Station opbouwen

Als radio-amateur wil je natuurlijk ook de condities ‘in den vreemde’ onderzoeken. Daarom werd er op donderdag een klein (draad-)antenneparkje opgezet. Normaal is er op de locatie waar we verbleven de beschikking over een tweetal grote beams, maar helaas zijn deze vorig jaar tijdens een directe blikseminslag verloren gegaan. De planning is om dit jaar een nieuwe antenne op de 35 meter hoge antennemast te installeren, maar voor nu was het dus ‘behelpen’ met draadantennes. Later op de dag zijn we in de omgeving wat wezen rondkijken. Gert nam de mannen mee naar een natuurgebied, waar wilde dolfijnen werden gespot. En passant werden we nog even uitgebreid door een lokale visser, volgens eigen zeggen voormalig drugsgebruiker en moordenaar, gewezen op het evangelie.

Na al deze geestelijke belasting en het rondlopen in het natuurschoon was het weer tijd om iets te nuttigen. Maar niet voordat nog even de plaatselijke Welkoop werd bezocht en er even de lokale hoofddeksels werden gepast. Na het eten werden er deze dag nog diverse QSO’s gemaakt.

Naar de beurs

Vrijdag was de eerste dag van de HamCation. Maar eerst moesten we nog even langs het distributiecentrum van UPS, zo’n 50km verderop. Daar lag namelijk een bouwpakketje van de firma Elecraft klaar. Binnenkort werkt er iemand uit de afdeling met een nieuwe Elecraft K3S! Daarna werd het tijd voor de HamCation. Al snel bleek dat de locatie prima bereikbaar was en meer dan voldoende gratis (!) parkeerplaatsen heeft. Omdat we al tickets hadden gekocht, konden we zo doorlopen. We waren nog maar kort binnen toen we Peter Meijers (AI4KM) en zijn vrouw Lidy tegen kwamen. Peter is de voorzitter van de organisatie van de HamCation en Lidy is naast penningmeester ook nog degene die alle contracten rond het evenement regelt. Ondanks de drukte namen Peter en Lidy alle tijd voor hun ‘Nederlandse’ gasten en onder het genot van een kop koffie en een donut werden we bijgepraat over de organisatie van het evenement. Maar liefst 170 vrijwilligers werken er aan mee!

Op de beurs zelf zijn we eerst door de hal met commerciële aanbieders gelopen. Bekende Amerikaanse merken, zoals Heil (microfoons), MFJ (allerlei), Green Heron (rotor controllers), Tarheel (mobiele antennes), Gap (antennes) waren allemaal vertegenwoordigd. Ook de bekende radio merken waren er allemaal: Kenwood, Yaesu, Icom, Elecraft en Flexradio. Waar in Friedrichshafen de merken uitpakken met grote professionele stands, worden in Orlando de modellen vooral op een tafel uitgesteld om te proberen. Prima natuurlijk, maar voor wie Friedrichshafen gewend is, doet het toch wat goedkoop aan. Alleen Icom had een meer professionele stand ingericht. Tijdens de beurs waren er geen nieuwe modellen aanwezig. Bij Icom hadden we de IC 7610 verwacht, deze was er niet.

Na de hal met commerciële aanbieders zijn we doorgelopen naar de hal met tweedehands zaken. Daar was meer dan voldoende aanbod. Vooral voor liefhebbers van Amerikaanse merken, zoals TenTec, Drake en Collins zijn dit soort beurzen een aanrader: er is meer dan voldoende aanbod. Ook voor wie houdt van nostalgische Amerikaanse microfoons als de Astatic silver eagle is er voldoende keus. Qua prijsniveau is het aanbod vergelijkbaar met wat in ons land gevraagd wordt.

Op vrijdag hadden we niet voldoende tijd meer om ook alle stands buiten te bezoeken. We besloten om dat de volgende dag te gaan doen en op zoek te gaan naar een leuke eetgelegenheid in Orlando waarna we terug zijn gereden naar Crystal River.

De volgende dag, zaterdag ,was de beurs beduidend drukker met zowel bezoekers als de aanbieders met een verkoopkraam. Onder een heerlijk blauwe lucht en een temperatuur van 28 graden zijn we lekker langs de kramen gestruind. Ook hebben we vanaf de beurs nog even geprobeerd om bij één van de stands verbindingen te maken met Nederlanders die aan de PACC deelnamen. Helaas waren die op de IC-7300 en Hexbeam niet te horen, dus dropen we af zonder contest QSO’s vanaf de HamCation. Halverwege de middag zijn we nog even langs de ruimte van de organisatie gelopen, waar we Lidy aantroffen. We hebben haar nog even bedankt voor de goede zorgen en gecomplimenteerd met de fantastische organisatie. Het is zeker een aanrader om deze beurs eens te bezoeken!

Terug in Crystal River zijn we nog even achter de set gekropen en konden we met de roepletters W2PCF nog wat PACC-verbindingen maken op 40 meter. Ook met de PACC-crew van PI4AMF werd een QSO gelogd. Bedankt mannen!

Zondag: activeren WWFF KFF-0237

Gerard en Frans actief vanuit WWFF KFF-0237.
Crystal River is bekend vanwege de grote hoeveelheid zeekoeien (manatees) die er in de winterperiode verblijven. Op zondag hebben we het Crystal River National Wild Refuge bezocht. In dit park heb je grote kans deze beesten aan te treffen. We werden niet teleurgesteld en al snel spotten we de eerste manatees. Omdat het park geldig is als park voor het World Wide Flora & Fauna (WWFF) programma, hadden we een antennemastje, antenne en een KX3 meegenomen. Nadat we zelf uitgebreid in het park hadden rondgelopen, vonden we een mooi plekje om een station op te zetten.

In totaal maakten we 73 QSO’s als W2PCF/P vanuit het park met kenmerk KFF-0237. De verste DX was met een station uit Italië! Toen we rond 17.00 uur de laatste verbinding maakten, wisten we dat dit ook meteen de laatste verbinding van onze trip zou worden: maandag stond in het teken van onze terugvlucht.

Weer terug

Ook onze terugvlucht werd weer prima verzorgd door British Airways. Op 14 februari waren we weer in Amsterdam. Precies op tijd om met onze XYL’s valentijnsdag te vieren. We kijken terug op een heerlijke week!

Met toestemming geplaatst verslag van Frans PC2F.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *