Uit de bladen

De kunstmaan juni 2019

Het tweede nummer van het 46e jaargang van het blad de Kunstmaan is verschenen. De Kunstmaan richt zich op het bevorderen van het waarnemen van kunstmanen. Ook in deze editie zijn weer een hoop interessante waarnemingen en technische gegevens te vinden.  Het blad opent met het voorwoord waarin de voorzitter vertelt over de laatste stand omtrent de vereniging en wat hem zoal bezighoudt. Sinds kort heeft de Kunstmaan ook een eigen Github-account voor het delen van broncode.

Fred van den Bosch vertelt ons over zijn plannen om alles op zijn satelliet-pc te automatiseren. Maar hoe doe je dat en wat als de stroomvoorziening niet altijd aanwezig is? Er komen een hoop keuzes bij kijken zoals hardware, software en het verzamelen van scripts. Een fraai en lang artikel op pagina 4 tot 9.

Rob gaat verder over de Constellatieviewer in het tweede deel van dit artikel. In de vorige nummer werd de constellatieviewer beschreven. Een uitbreiding op decoder-hardware en een QPSK-ontvanger wordt beschreven op pagina 10. Met deze uitbreiding kan automatisch de frequentie en instelling van een ontvanger gewijzigd worden.

Verder in deze editie:

  • X-band experimenten in het buitenland
  • Ben over zijn Helical belichter.
  • Aansturing van verzwakkers HP / Agilent en Keysight
  • UKW berichte
  • Een verslag van de ledenvergadering op 11 mei 2019
  • Satellietstatus

De kunstmaan is een uitgave van werkgroep de kunstmanen. Meer informatie is te vinden op de website www.kunstmanen.net.

Misschien ook interessant
Uit de bladen

De Kunstmaan september 2022

Uit de bladen

De Kunstmaan juni 2021

Uit de bladen

De Kunstmaan maart 2021

Uit de bladen

De Kunstmaan december 2020