Nieuws

Agentschap Telecom in gesprek met grote marktpartijen over PLC

Het Agentschap Telecom heeft recentelijk gesproken met een aantal grote marktpartijen in Nederland over het gebruik van PLC. Onder andere KPN en VodafoneZiggo maken gebruik van ethernet over het lichtnet.

Gebruik van notches stimuleren

Het gebruik van notches in de PLC producten is nog niet verplicht maar het AT heeft wel gekeken of een aantal grote partijen kan helpen bij het verminderen van PLC-storingen voor zendamateurs. Voornamelijk in het gedeelte 0 tot en met 30 MHz ervaren zendamateurs veel overlast bij het gebruik van foute PLC-apparatuur. Dit heeft vaak het gevolg dat de zendamateur zijn hobby niet meer kan uitvoeren.

Het Agentschap Telecom heeft met KPN een omruil regeling afgesproken om ongenotchte of storende units om te ruilen. Dit kan kosteloos via een speciaal ingericht e-mail adres: dvs-za@kpn.com. Als een zendamateur of het AT een adres hebben ontdekt waarbij storende apparatuur aanwezig is, dan kan dit gemeld worden op het speciale e-mail adres. Blijkt dit adres inderdaad een KPN-klant te betreffen dan zullen de PLC-unit omgeruild worden door een monteur.

VodafoneZiggo heeft tegenover het Agentschap Telecom verklaard al gebruik te maken van PLC-units met een notch. De apparatuur zou voldoen aan de nog niet in werking getreden PLC-norm EN50561-3. VodafoneZiggo zegt de klachten van andere gebruikers zeer serieus te nemen en hier ook naar te handelen.

Later dit jaar zal het AT nog een steekproef doen naar storende PLC adapters omdat naast KPN en VodafoneZiggo ook andere bedrijven gebruik maken van deze techniek. Hierbij is de EN50561-1 PLC norm leidend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *