Nieuws

Zweedse telecom autoriteit overweegt extra toeslag voor hoogvermogen zenders

In Zweden speelt de Post en Telecom Autoriteit (PTS) met de gedachte om het maximale vermogen van zendamateurs te limiteren tot maximaal 200 watt PEP. Dat staat beschreven in een reeks aangekondigde maatregelen.

Maximaal 200 W PEP

Zendamateurs mogen in Zweden vrij gebruik maken van de ether na het behalen van een examen. Het maximale vermogen dat zij mogen maken met een zender bedraagt 1 kilowatt. De PTS overweegt dit terug te schroeven naar 200 watt. Wie meer vermogen wil maken zal zich bij de autoriteit moeten registreren, aan deze registratie zitten wel kosten verbonden van ongeveer 30 euro.

Volgens de PTS is het registreren van zenders die met hoogvermogen uitzenden handig om eventuele interferentie op andere apparaten in een gebied sneller te kunnen traceren. Na het behalen van het zendexamen in Zweden is men toestemmingsvrij om uitzendingen te doen. Iets wat volgens sommige zendamateurs binnen Zweden ten koste gaat aan het de kwaliteit en etherdiscipline. Instanties hebben nog tot 30 maart om inhoudelijke reacties te geven op het voorstel, iets wat onder andere het SSA (Zweedse Amateurvereniging) van plan is.

Misschien ook interessant
Nieuws

SAQ Grimeton uitzending op 24 oktober 2020

Nieuws

Uitzending op 24 december 2019 van SAQ goed ontvangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *