Nieuws

HF Voyager maakt FT8 contact mogelijk met zeldzame zee-locators

HF Voyager

Het Jupiter Research Foundation Amateur Radio Club heeft een HF zender in een autonome zee-drone geplaatst. De drone verricht zelf wetenschappelijk onderzoek maar geeft ook zendamateurs een zeldzame kans.

Locators op zee

Wie keurig een kaart bijhoudt van welke Grid Locators hij of zij gewerkt heeft zal na jaren opmerken, dat de zee moeilijk in te kleuren valt. Aan boord van een Wave Glider SV-3 heeft de JRFARC een HF zender geplaatst waarmee op 20 meter contacten in PSK31 en FT8 gemaakt kunnen worden. In tijden van slechte condities is ook WSPR een gangbare mode. De gebruikte callsign is KH6JF/MM.

De drone vaart zelfstandig tussen Hawaii en Californië met als onderzoeksdoel het zoeken naar Bultrugwalvissen. Het team wil meer te weten komen over de route die deze bijzondere dieren afleggen.

De drone was de afgelopen dagen offline door slechte weerscondities maar is inmiddels weer te vinden op de 20 meter band in de FT8 mode. De club is van plan om zendamateurs die de HF Voyager gewerkt hebben een certificaat te overhandigen waarmee het contact wordt bevestigd. De actuele locatie van de HF Voyager en de gebruikte modus vind je terug op de HFV Portal.

Misschien ook interessant
Nieuws

Ohio-Penn DX Bulletin gestopt na 32 jaar

Nieuws

Eerste contact op 40 MHz tussen Ierland en Litouwen

Nieuws

DP0GVN WSPR baken op Antarctica in gebruik genomen

Nieuws

3Y0Z DXpeditie vertrekt vandaag naar Bouvet Island

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *