Nieuws

Maximum Perseïden aankomende maandag 13 augustus

Meteoren hemel

Rond deze tijd van het jaar passeert de Aarde de meteorenzwerm Perseïden, waardoor er in de lucht tal van vallende sterren te zien zijn. Voor zendamateurs is augustus de maand om te experimenteren met reflecties die deze vallende sterren veroorzaken.

Perseïden 2018

Het maximum van de meteorenzwerm valt dit keer niet in het weekend maar net iets daarna op maandagochtend rond 8 uur Nederlandse tijd. De zwerm staat dan hoog aan de hemel op zo’n 84 graden. Het beste moment om te kijken naar vallende sterren is rond 3:30 uur op maandag 13 augustus.

In de uren en dagen voor maandag is er voor zendamateurs gelegenheid tot het experimenteren met het meteorscatteren. Hierbij worden signalen uitgezonden in de hoop dat deze afkaatsen tegen het geladen spoor van een vallende meteoor. Door het afkaatsen kunnen verbindingen gemaakt worden die ver voorbij de horizon liggen. Zeker in de 6 en 2 meter banden is propagatie of een reflecterend object nodig om verre verbindingen voorbij de horizon te maken.

Ook dit jaar is er weer een Meteor Sprint contest waarbij deelnemers worden uitgedaagd om verbindingen te maken. Je scoort punten met de afstand die je hebt afgelegd waarbij het belangrijk is dat er een volledig QSO heeft plaatsgevonden.

Misschien ook interessant
Nieuws

Perseïden maximum dit jaar in het weekend van 12 augustus

Uit de bladen

Zenit september 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.