Uit de bladen

Zenit september 2014

Getijden in het planetenstelsel.

Onderlinge aantrekking van hemellichamen leidt tot verschijnselen als de aardse getijden, maar kan onder omstandigheden zo sterk zijn dat ze vervorming op grote schaal kan teweegbrengen, zoals gebeurt in satellieten die dicht om een massieve planeet cirkelen. Soms kan dit zelfs een maan uiteenrukken. In dit artikel gaan we nader in op de werking van getijden in het planetenstelsel.

NASA poetst unieke foto op.

Eind december 1968 bevonden zich voor het eerst astronauten in een baan rond de maan. De bemanning van de Apollo 8, aan wie deze eer te beurt viel, had nog een tweede primeur: de ruimtevaarders waren de eersten die de aarde zagen opkomen vanachter de horizon van een ander hemellichaam. Een van de foto`s die ze daarvan vanuit hun ruimtecapsule maakten, ging de hele wereld over en werd het symbool van de vele, nieuwe ontdekkingen die de ruimtevaart mogelijk had gemaakt. Dat was overigens niet de eerste foto die destijds van het schouwspel werd gemaakt.

 

Verder nog, Nieuws, kosmic relief, De koers van komeet C/2014 E2 (Jacques) door de melkweg, Uw eigen historische bibliotheek, Einstein en Coriolis, De sterrenhemel van september, Sterrenhemel van de maand(Lier), 150 jaar Great melbourne Telescope en nog veel meer nieuws.

Voor meer info www.zenitmagazine.nl

Misschien ook interessant
Nieuws

Maximum Perseïden aankomende maandag 13 augustus

Nieuws

Komende week (hopelijk) weer veel vallende sterren te zien

Uit de bladen

zenit mei 2015

Uit de bladen

zenit februari 2015