Uit de bladen

DKARS magazine februari 2015

Nederlandse fabrikant van amateurapparatuur.

Veel amateurs weten dit waarschijnlijk nog niet, maar Nederland heeft sinds september 2014 een nieuwe fabrikant van amateurapparatuur. Gek genoeg is het bedrijf DV MEGA van Guus van Dooren, PE1PLM in het buitenland veel bekender dan het hier in ons land is. In de eerste weken van dit jaar, dus net vóór het interview voor dit artikel, heeft Guus besloten om de plannen voor een complete zendontvanger voor 2m en 70 cm voor D-STAR en later ook voor DMR en eventueel voor andere DV-mode’s door te zetten. In de loop van dit eerste halfjaar moet het ontwerp klaar zijn waarna vrij snel de eerste serie kan worden gemaakt. Bijzonder is dat het om een open platform zend-ontvanger gaat. De producten van DV MEGA worden inmiddels in 28 landen verkocht.

PE1KQP’s Projecten Pagina: spelen met draadjes.

Op de kortegolfbanden is het moeilijk om een antenne te maken die net zoals op de 2 meterband een versterking van een aantal DBs heeft. Je moet al tevreden zijn als je een antenne hebt die in de buurt komt van 0 DBd. Niet omdat het niet mogelijk is om zo n antenne te maken maar vanwege het ruimtegebrek waar de meeste amateurs mee te kampen hebben.

Een low cost 10 GHz EME ontvang installatie !

In vervolg op mijn systeem waar ik in het oktobernummer over schreef ben ik bezig gegaan om een low cost systeem te bouwen waarmee 10 GHz EME signalen te ontvangen zijn. Met behulp van een PLL-LNB welke via Ebay te koop zijn is het goed mogelijk om 10 GHz smalband signalen te ontvangen.

Verder nog: activiteitenkalender, Zendamateurisme en de “herintreder”, WSPR op de Raspberry Pi, Get a better signal out of your handheld radio en nog veel meer.

voor meer info kijk op www.dkars.nl

Misschien ook interessant
Nieuws

Ham Radio 2021 beurs geannuleerd: verbinding komt niet tot stand

Nieuws

Fotoreportage HAM Radio 2019 te Friedrichshafen

Nieuws

DKARS wordt opgeheven voor nieuwe vereniging DARU

Uit de bladen

DKARS Magazine april 2019