Uit de bladen

DKARS magazine november

in dit nummer o.a.

Lowcost Amateur Digital Television – DVBT ATV using UT100C transmitter USB dongle.

Activiteiten kalender.

De Doppler peiler (deel 2).

PE1KQP’s Projecten Pagina.

Het rendement van open dipool antennes ten opzichte van de materiaalkeuze. De referentie antenne is hier een halve golf open dipool met
2mm draaddiameter. Het vergelijken van verschillende materialen op verschillende frequenties met elkaar laat zien dat niet ieder materiaal geschikt is om er een antenne van te maken.

Een scheepszender, een zender op een boot?

Door Juul Geleick, PE0GJG
Al sinds m’n vroege jeugd was ik, geboren en getogen in Hilversum, geïnteresseerd in het luisteren naar “de radio” in al z’n
facetten. Luisteren naar een kleine FM zender, in de toen hoge FM band, van RNW Radio Nederland Wereld Omroep, die op het dak van het studiogebouw stond en waar je in Hilversum prima naar kon luisteren. Het waren de z.g. “zendlijnen”. En dan konden de medewerkers horen wat er werd uitgezonden.

Oh ja, breedband(deel 1)

Door Jan Frederik Nipshagen, PE1PQF
Al weer een hele tijd geleden kwam ik bij een amateur over de vloer die mij leerde dat er naast FM smalbandmodulatie ook nog zoiets bestond als ‘breedband’. Het speelde zich allemaal af buiten de reguliere amateurbanden en je had er speciale apparatuur voor nodig om eraan mee te doen. Ik had geen idee waar hij het over had, maar eenmaal een demonstratie gehoord hebbende was ik verkocht. Als lezer van dit artikel zul je je misschien afvragen waar ik het over heb en wat je er mee kunt op onze amateurbanden. Welnu, daar hoop ik in de komende paragrafen duidelijkheid in te scheppen.

“Zo eenvoudig kan het soms zijn”

Door Quirijn van Zon, PA3FTT
Dat het oplossen van storingen soms eenvoudiger kan zijn dan wij meestal denken wil ik toelichten met een recente situatie waarin ik verzeild was geraakt. Al enige maanden werd namelijk mijn ontvangst op 80 meter geteisterd door een vette QRM van minimaal 9 schaaldelen. Na enige malen vruchteloos door het huis en in de omgeving te hebben rondgelopen met een HF snuffelaar werd de focus verlegd naar het lichtnet.

en nog veel meer artikelen.

Dit tijdschrift is gratis te downloaden op www.dkars.nl

Misschien ook interessant
Nieuws

DKARS wordt opgeheven voor nieuwe vereniging DARU

Uit de bladen

DKARS Magazine april 2019

Uit de bladen

DKARS magazine januari 2019

Uit de bladen

DKARS magazine maart 2018