Uit de bladen

elektor december 2014

vreemde onderdelen.

Wat is het eerste dat je controleert als een stuk elektronica het niet meer doet? Hoogstwaarschijnlijk zijn het de voedingsspanningen. En als het gaat om een print die meer dan 20 jaar oud is, dan ligt het vermoedelijk aan de tantaalcondensatoren. Heb je geluk, dan vormen ze een kortsluiting en gaat de voeding in de stroombegrenzing. Maar ze kunnen ook ontploffen met een kleine vuurbol!

Het onderste uit de zon 2A maximum power point lader.

Het toepassen van fotovoltaïsche panelen (‘zonnepanelen’) is een aantrekkelijke manier om accu’s in boten en andere recreatieve voertuigen op spanning te houden. Campers hebben een hoop ruimte op het dak, boten en vooral zeilboten hebben heel wat minder plaats. De panelen moeten ook nog eens zo gemonteerd worden dat de zon er optimaal op kan schijnen en dat sommige delen niet in de schaduw komen. De vraag is dus: hoe haal je het maximale vermogen uit een zonnepaneel? Dit artikel geeft enkele mogelijkheden.

Stromen meten met mOhm-shunts.

Shunt-weerstanden moeten klein zijn en de resulterende spanningsval moet het liefst gerelateerd zijn aan massa, als een microcontroller gebruikt wordt om stromen te meten. Voor dit doel zijn er speciale kleine IC’s die dankzij geïntegreerde versterking aan beide eisen tegemoet komen.

en nog veel meer artikelen.

Kijk voor meer info op elektor magazine

Misschien ook interessant
Uit de bladen

Elektor maart & april 2020

Uit de bladen

Elektor magazine januari/februari 2020

Uit de bladen

Elektor magazine november/december 2019

Uit de bladen

Elektor magazine september/oktober 2019