Nieuws

Agentschap Telecom publiceert nieuwe gedragslijn

Het Agentschap Telecom heeft een nieuwe gedragslijn voor de vergunningen van radiozendamateurs gepubliceerd. In deze gedragslijn wordt beschreven op welke wijze het AT vergunningen uitgeeft en aan welke voorwaarden deze gebonden zijn.

Nieuwe gedragslijn

Aan het 29 pagina’s tellende document is de afgelopen jaren hard gewerkt en moet inzicht geven in hoe het AT vergunningen verleent. In het document is te lezen dat APRS op 70 centimeter nu op de frequentie 432.500 MHz bedreven dient te worden. Daarmee vervalt het huidige 430.5125 MHz om meer ruimte te maken voor relaisstations in de 70cm band.

Zendamateurs met een F-machtiging kunnen bij het AT een hoger zendvermogen aanvragen. Dit zendvermogen mag maximaal 1600 Watt bedragen en is enkel toegestaan in de frequentiebanden waar zendamateurs een primaire status hebben.

Vergunningen zijn techniekneutraal

Vergunningen kunnen worden aangevraagd door personen die daar een redelijk belang bij hebben. In de gedragslijn laat het Agentschap Telecom daarom een aantal technische voorschriften vallen. “De toepassingen in radiotechniek ontwikkelen zich voortdurend en steeds sneller. Deze gedragslijn heeft als uitgangspunt dat er zo min mogelijk technische voorschriften aan de vergunningen worden verbonden: vergunningen worden zo veel mogelijk techniekneutraal verleend. Hier is onder meer uitvoering aan gegeven door geen specifieke voorschriften meer op te nemen met betrekking tot analoge spraak, digitale spraak en data.”

De gehele gedragslijn met alle voorschriften doorlezen kan via deze link in PDF-formaat.

Misschien ook interessant
Nieuws

Herijking N-registratie: hoger zendvermogen en uitbreiding

Nieuws

Toezicht BES-eilanden versoepeld, N-amateurs meer ruimte op 40m

Nieuws

Antennebureau schenkt aandacht aan radiozendamateurs

Nieuws

Licenties zendamateurs in 2019 zo'n 10 procent duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *