Nieuws

Lancering van Europese digipeating satellieten: Veronika en ROM-3 goedgekeurd

De International Amateur Radio Union (IARU) heeft twee Europese digipeating-satellieten gecoördineerd die gepland staan om in de herfst van 2023 te worden gelanceerd. Aan de Technische Universiteit van Košice in Slowakije is satelliet Veronika, een 1U CubeSat, gepland voor lancering op een Falcon 9-raket tijdens de Transporter 9-missie in oktober 2023.

De satelliet zal worden uitgerust met een 24/7 digipeater op twee verschillende banden, evenals experimentele slow-scan digitale video (SSDV) transmissies. Er is een educatieve-missie gepland om Slowaakse basis- en middelbare scholen te betrekken en speciale CW- en AX.25-berichten uit te zenden bij verschillende speciale gelegenheden. De satelliet zal worden uitgerust met een nieuw subsysteem voor Attitude Determination and Control System (ADCS), inclusief elektromagnetische actuatoren en een wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) ontvanger. Dit zal ook helpen om de satelliet te identificeren tijdens de eerste dagen en weken van de baan.

De satelliet zal communiceren met behulp van de bekende Murgas transceivers van Spacemanic (BDSat-1, BDSat-2, Planetum-1). In totaal zal Veronika het volgende bieden: AX.25-telemetrie, een CW-baken, een digipeater, AX.25- en CW-berichten bij speciale gelegenheden voor betrokkenheid van de gemeenschap, experimentele SSDV-transmissies, SatNOGS-integratie, een decoder en een dashboard. Een neerlink op 436.680 MHz is gecoördineerd en het zal 9k6 G3RUH AX.25 en een CW-baken gebruiken. Een lancering van SpaceX tijdens de Transporter 9-missie zal de satelliet in een 500/600 kilometer polaire baan brengen.

De Roemeense Federatie van Amateurradio (FRR) bereidt de ROM-3 voor op lancering in oktober of november 2023. ROM-3 is een picoSAT van 50 x 50 x 100 millimeter met drie missies en doelstellingen. De primaire missie is om op te treden als een digitale amateurradio-repeater. De secundaire missie is om lage-resolutie SSDV-beelden uit te zenden in een Gaussian Frequency Shift Keying (GFSK) modus. De tertiaire missie is om een CW-baken uit te zenden waarmee amateurradio-operators de aanwezigheid van de satelliet kunnen detecteren en basiskenmerken van de signalen kunnen meten, zoals de sterkte, vervaging door draaien en Doppler om de snelheid te meten. Een neerlink op 436.235 MHz is gecoördineerd voor 20 WPM op CW, 500 (bps) GFSK-telemetrie en 5 (kBps) GFSK SSDV. Een lancering van SpaceX zal ROM-3 in een 500 kilometer polaire baan brengen.

Misschien ook interessant
Nieuws

GENESIS amateursatellieten verloren na mislukte lancering

Nieuws

Tover infrarood satelliet afbeeldingen om in kleurrijke foto's met Sanchez

Nieuws

Eerste Guatemalaanse Cubesat uitgezet door ISS

Nieuws

Drie BIRDS-3 satellieten worden maandag gelanceerd vanuit ISS (Livestream)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *