Uit de bladen

Elektor september/oktober 2017

Mini-oscilloscopen

Maar al te vaak zou je willen dat een apparaat meer laat zien dan alleen de hoogst noodzakelijke statussignalen of een paar regeltjes tekst.
Hiertoe zijn in het Verre Oosten oscilloscoop-modules verkrijgbaar, waarmee je daadwerkelijk in een apparaat kan kijken en die ook nog eens bijna niks kosten.
Voor veel van die modules zijn ook passende behuizingen te krijgen — en dan heb je opeens een draagbare mini-oscilloscoop in je handen.
Wij hebben twee van zulke producten van de firma JYE Tech nader bekeken: de DSO138 en de DSO150.

Klasse A, B, C, D, E, F, G, H: wat is het verschil?

Voor serieuze audiofielen staat klasse A gelijk aan ‘superieure kwaliteit’. Maar er bestaat ook nog een hele reeks andere varianten. A, AB, B en D zijn de meest bekende.
Er zijn echter ook klasse-G, -H en -T-versterkers en voor radioamateurs nog exotischer soorten: C, E, F… Er komt bijna geen eind aan de lijst.
Een beetje verwarrend allemaal. In dit artikel ga ik u aan de hand van eenvoudige voorbeelden uitleggen wat deze verschillende klassen betekenen.

Impedantie-analyzer

onbekend maar niet onbemind — en o zo nuttig

Met een LCR–meter kunnen eenvoudig de waarde en de verliezen van een spoel of condensator bepaald worden bij één of meer frequenties.
Maar wanneer deze componenten breedbandsignalen moeten verwerken, is het wenselijk hun gedrag over een groot frequentiegebied te kennen.
In een dergelijke situatie bewijst de impedantie-analyzer zijn waarde.
Met dit meetapparaat kan een grafiek van de impedantie en de optredende verliezen gemaakt worden over een groot frequentiebereik.

En nog veel meer in dit nummer, voor meer info kijk op https://www.elektormagazine.nl/

Misschien ook interessant
Uit de bladen

Elektor Magazine november/december 2021

Uit de bladen

Elektor Magazine juli/augustus 2021

Uit de bladen

Elektor Magazine mei/juni 2021

Nieuws

Ham Radio 2021 beurs geannuleerd: verbinding komt niet tot stand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *