Nieuws

AT en Hobbyscoop nemen maatregelen tegen misdragingen op landelijke repeater

Het aantal misdragingen op de landelijke, door Hobbyscoop verzorgde repeater met roepletters PI2NOS, nam in de afgelopen maanden fors toe. Niet alleen personen zonder licentie maken misbruik van deze repeater, ook zendamateurs vergeten de zogeheten operating practice toe te passen. Reden voor het AT om in goed overleg met Hobbyscoop een aantal beperkingen in te stellen.

PI2NOS krijgt ‘openingstijden’

Al tijden wordt de repeater geplaagd door gebruikers die het nodig vinden om allerlei misdragingen en uitingen toe doen op de landelijk hoorbare repeater. Daarmee is de repeater op sommige momenten niet bepaald het visitekaartje voor het zendamateurisme, wat het wel zou moeten zijn. Hoewel Hobbyscoop zelf actief intruders probeert aan te pakken zijn zij niet bevoegd tot het afsluiten van betreffende stoorbronnen en is hierbij aangewezen op de capaciteit van het Agentschap Telecom. Het AT heeft haar handen vol aan het grote takenpakket waarbij het opsporen van deze intruders op de repeater niet de hoogste prioriteit heeft.

Om het aantal misdragingen de kop in te drukken is nu in overleg met het AT besloten dat de repeater op gezette tijden in de lucht zal zijn. PI2NOS zal vanaf 10 september 2018 uitsluitend beschikbaar zijn tussen:

  • Op weekdagen ’s ochtends 05.00 en 11.00 uur
  • Op weekdagen ’s middags 15.00 en 20.00 uur
  • In de weekenden

In een schriftelijke reactie aan de stichting Hobbyscoop schrijft het Agentschap Telecom dat zendamateurs zich aan de juiste ethiek dienen te houden. Ook het regelmatig noemen van de roepletters is hier een onderdeel van. Hieronder is de reactie van het AT te lezen.

Ook het Agentschap Telecom maakt zich zorgen over de gedragingen en effecten ten aanzien van dit innovatieve experiment. In de afgelopen maanden heeft Agentschap Telecom veelvuldig meegeluisterd en waar mogelijk onderzoek gedaan. Naast veel correcte en amateurwaardige momenten, hebben wij ook strikt amateuronwaardige conversaties gehoord met als dieptepunt uitingen die benoemd zijn als smaad, belediging, bedreiging en intimidatie. Dit staat lijnrecht tegenover de grondgedachte van de radio amateurdienst.

 

Het Agentschap Telecom heeft de indruk dat het voor sommige radio zendamateurs moeilijk is om de weelde van een landelijk dekkend repeater systeem op juiste waarde te schatten. Weliswaar zijn er intruders en waar mogelijk treden wij hier tegen op, maar de gedragingen en reacties van zendamateurs op deze intruders of mede-amateurs laat regelmatig zéér te wensen over. Een aantal tips c.q. openstaande deuren:

 

Plaats geen opmerkingen die olie op het vuur gooien, bijvoorbeeld in een lopende (verhitte) discussie of bij ongewenst gedrag. Spreek een mede-amateur bij voorkeur op een ander moment rustig en opbouwend aan op ongewenst gedrag.

 

Reageer op geen enkele manier op intruders, gun ze geen enkele aandacht en maak zeker geen ondersteunende opmerkingen.

 

Gebruik consequent uw roepletters, spreek uw tegenstation gericht aan en houd gesprekken netjes.

 

Ondanks regelmatige inzet is het voor Agentschap Telecom intensief om intruders op heterdaad te lokaliseren. Er is in ieder geval één constructief scenario die voor verbetering zorgt: de manier waarop zendamateurs de repeater gebruiken! hierin valt veel te verbeteren, zie de bovenstaande tips. Wij hopen en rekenen er op dat belanghebbenden even stilstaan bij de wijze van gebruik en hun gedrag in de afgelopen periode. Wat kan je zelf doen om deze repeater een uithangbord van het zendamateurisme te laten zijn? Om gebruikers de tijd te geven dit te overdenken en de vergunninghouder van PI2NOS te ondersteunen, heeft Agentschap Telecom de vergunninghouder afgestemd en toestemming gegeven om de repeater tijdelijk bepaalde uren van de dag uit te schakelen.

Via: Hobbyscoop

Misschien ook interessant
Nieuws

Herijking N-registratie: hoger zendvermogen en uitbreiding

Nieuws

Einde voor bovenregionale repeater PI2NOS

Nieuws

Toezicht BES-eilanden versoepeld, N-amateurs meer ruimte op 40m

Nieuws

Antennebureau schenkt aandacht aan radiozendamateurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.